Wat zijn hormonen en waarom zijn ze belangrijk en veel besproken?
Hormonen zijn chemische boodschappers in ons lichaam die worden geproduceerd door verschillende klieren, zoals de hypofyse, schildklier, alvleesklier, bijnieren, eierstokken en testikels. Maar ook spieren produceren hormonen. Deze hormonen worden in de bloedbaan afgegeven en hebben invloed op verschillende processen in ons lichaam. Hier zijn een paar redenen waarom hormonen zo belangrijk zijn:
Regulering van lichaamsfuncties:Hormonen reguleren een breed scala aan lichaamsfuncties, waaronder stofwisseling, groei en ontwikkeling, voortplanting, slaap-waakritme, en de balans van water en elektrolyten.
Communicatie tussen cellen en organen:Hormonen fungeren als boodschappers die communicatie mogelijk maken tussen verschillende cellen en organen in het lichaam. Ze helpen bij het coördineren van activiteiten en het handhaven van homeostase, het interne evenwicht van het lichaam.
Regulering van de groei en ontwikkeling: Hormonen spelen een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam, zowel tijdens de kinderjaren en adolescentie als in de volwassenheid. Ze zijn betrokken bij processen zoals botgroei, spierontwikkeling en de ontwikkeling van de seksuele kenmerken.
Reactie op stress:Hormonen zijn betrokken bij de reactie van het lichaam op stressvolle situaties. Bijvoorbeeld, adrenaline wordt vrijgegeven tijdens de 'vecht-of-vlucht'-reactie, wat leidt tot een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en een toename van energie om het lichaam voor te bereiden op actie.
Regulering van de voortplanting: Hormonen spelen een essentiële rol bij de voortplanting en de vruchtbaarheid. Ze reguleren de menstruatiecyclus bij vrouwen, de productie van sperma bij mannen, en zijn betrokken bij de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.
Kortom, hormonen zijn van vitaal belang voor het functioneren van ons lichaam en spelen een rol bij vrijwel alle aspecten van onze gezondheid en welzijn. Zelfs kleine verstoringen in hormoonniveaus kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor onze gezondheid en het welzijn.
Het is dus onvermijdelijk om in gesprekken stil te staan bij de werking van onze hormonen en hoe we ze kunnen herstellen. Een belangrijk deel is alvast het vermijden van hormoonverstoorders. Hormoonverstoorders zijn stoffen die in ons lichaam kunnen rommelen met onze hormonen. Ze kunnen op verschillende manieren werken. Sommige van deze stoffen doen alsof ze natuurlijke hormonen zijn, waardoor ze onze hormonale systemen voor de gek houden. Anderen blokkeren de werking van onze natuurlijke hormonen. En weer anderen kunnen onze hormoonproductie verstoren, waardoor onze hormoonbalans in de war raakt. Meer info over deze hormoonverstoorders en hoe je ze kan vermijden? Vraag je infofiche aan via daphne@resonee.be
"Het is hormonaal"
"Het is hormonaal" is een verzamelnaam geworden om te zeggen dat je humeurig bent. Het is iets dat buiten ons staat, een soort macht die ons beïnvloedt. Of zo wordt het althans naar buiten gebracht.
Onze hormonen zijn een deel van ons, van wie we zijn. We produceren tientallen hormonen die onze organen & weefsels bevelen geven zodat ze soepel werken. Je kan het zo zien : ons lichaam is de computer en onze hormonen zijn onze software.
Onze hormonen kennen we vooral van onze geslachtshormonen, maar ze regelen ook ons hongergevoel, hoe we stress ervaren, dorst, of we moe zijn of wakker zijn, of we verliefd worden, ...
Hormonen hebben dus enkel invloed op vrouwen, maar ook op mannen. Vrouwen en hun geslachtshormonen schommelen misschien wel maandelijks, bij mannen kan testosteron veranderen door de tijd van de dag, of hij wel of geen partner heeft, wel of geen kinderen, of zijn favoriete sportteam gewonnen heeft of niet ... We hebben allemaal hormonen en ze hebben een diepgaande invloed op hoe we ons voelen en wat we fysiek ervaren.
Heb ik last van mijn hormonen of hebben mijn hormonen last van mij?